ArcusTV

Arcus@work Retail

Arcus@work RETAIL brengt de praktijk naar de praktijk

Hoe realistisch wil je het hebben? Studenten van de opleiding entree verkoop/retail niveau 1 en verkoper detailhandel niveau 2 zijn actief in de binnenstad van Heerlen in een pand aan de Honigmannstraat. Van de Mortel Vastgoed en meerdere winkelbedrijven dragen dit initiatief een warm hart toe. Het gaat verder dan dat. Ze kijken uit op het winkelende publiek, de wekelijkse markt en proeven de winkelsfeer in de binnenstad. Voor deze speciale doelgroep is het belangrijk dat we ze dichtbij de praktijk brengen en niet tussen vier muren laten zitten. Het pand ademt de totale praktijk uit. Er staat nog een kassablok in en er is nog een pashok.

Esther Houtvast (docent, begeleider) en Patrick Pranger (projectmanager en groepsbegeleider) staan aan de wieg van dit initiatief. Ze vertellen enthousiast dat het voor studenten legio aan leermogelijkheden biedt. Ze maken kennis met de winkelstad Heerlen en met de sector waarin ze gaan werken. De (stage)bedrijven kunnen zo optimaal meedenken en samen met Arcus werken aan dit maatwerktraject: Arcus@work Retail.

Daarnaast biedt Arcus@work Retail een kwalificatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar worden studenten in gecoacht. Zie het als een kweekvijver voor toekomstige (jonge) werknemers. Een aantal partijen heeft al aangegeven actief mee te willen werken en ook stageplaatsen beschikbaar te stellen. De plekken waar studenten onder andere stage kunnen gaan lopen zijn: Blokker, C&A Corio, AH Schandelerboord, Pieters Dortu, Van Haren, Manfield, Xenos, H&M, Berden, Invito, V&D, WE, Kruidvat, H&M, Mediamarkt en Superstar.

Houtvast en Pranger dromen verder. “Het moet gaan leven voor de studenten. Ze mogen hier echt de te praktijk gaan proeven. Maar in de toekomst zou een combinatie van praktijk en theorie mogelijk een optie kunnen zijn. Zonder de binding met de Arcus Campus te verliezen. Want dat vindt deze doelgroep wel heel belangrijk. Ze willen, meer nog dan anderen misschien, er zeker bij horen. Misschien (als er plek is) breiden we in de toekomst ook nog wel uit met onze opleidingen facilitaire dienstverlening en logistiek (entree en niveau 2). Of hoe gaaf is het als we met de studenten echt de markt op kunnen gaan en ze de wekelijkse marktpraktijk ook laten ervaren? Alle facetten van leren komen daarbij aan bod; rekenen, taal, verkoop, loopbaan en presenteren. Beter kun je het niet krijgen.”

Andere winkelconcentraties overtuigen
Onderwijsmanagers Sharmila Rambaran en Jos Joosten zijn zeer blij met dit traject. “Door dit te realiseren kunnen we beter onderwijs aanbieden. Dit door een bredere vakdeskundigheid in huis te halen. Dit vergroot de betrokkenheid voor zowel student als detailhandelaren. Daarnaast kunnen we ook meer stageplaatsen aanbieden in een overzichtelijke en gestructureerde omgeving. Er is op deze manier gewoon betere afstemming tussen het onderwijs en de praktijk mogelijk. We geloven erin dat dit uiteindelijk ook zijn uitwerking gaat hebben op vermindering van uitvallers en afwezigheidsuren. Het stagerendement en diplomarendement zal daardoor stijgen. Uiteindelijk hopen we met deze positieve resultaten ook andere winkelconcentraties van dit concept te overtuigen, zodat we dit naar de toekomst toe verder kunnen uitrollen.”